Negativa effekter av dålig luft

Det finns många nackdelar med att leva i en stor stad och ständigt andas dålig luft. En del städer är väldigt bra på kollektivtrafik och andra lösningar som minskar på utsläppen, men väldigt många storstäder i världen har tyvärr problem med föroreningar i luften. Det finns många anledningar till detta, men den största och absolut viktigaste är att vi människor kör alldeles för mycket bil. I följande inlägg kommer du att kunna läsa om några av de negativa effekterna av att bo i en stad med mycket förorening i luften.

Risigt och torrt hår

Man kan gå till frisören och fixa sig eller skaffa sig en bra skäggtrimmer om man är man, men det kommer inte att ta bort det faktum att förorening i luften påverkar vårt hår. Om man inte tar hand om håret på rätt sätt kan det leda till att man får risigt och torrt hår, och det är alltså mer vanligt att man råkar ut för detta om inte luften man befinner sig i är bra. När kylan kommer blir det extra jobbigt för håret, och det är viktigt att man inte går ut med blött hår då. Se till att du torkar det ordentligt innan du går ut eller bär mössa.

Trötthet

En annan negativ effekt som man kan uppleva är att man känner sig trött och låg på energi. Det här har att göra med att luften som vi andas inte innehåller lika mycket syre samt att den innehåller gifter. Detta påverkar oss på många sätt och det man kan göra för att försöka undvika detta är att man alltid bär munskydd när man går ut. Det här är väldigt vanligt i bland annat stora städer i Asien.

Grå och trött hy

Hyn påverkas också av att man befinner sig i luft som är förorenad. Det här syns eftersom man tappar sin lyster och huden övergår till en mer grå ton. Porerna täpps ofta till och det leder till att man får stora pormaskar som det kan vara jobbigt att bli av med. Man kan gå till en hudspecialist och göra en rengöring av huden. Det här är i vissa fall dyrt, men mycket bättre än att man själv ger sig på en rengöring hemma.

Nedsatt funktion i lungorna

En väldigt allvarlig effekt av att man andas dålig luft är att man skadar lungorna. Det här kan leda till nedsatt funktion och även cancer i vissa fall. Eftersom vi ännu inte känner till alla negativa effekter av luftförorening kan det vara så att det blir mycket värre i framtiden än vad vi har tänkt oss. Det är därför viktigt att vi tänker på våra vardagliga val och försöker bli mer miljömedvetna.