Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är Sveriges största ideella miljöorganisation. Det betyder att organisationen inte får bidrag från staten, utan är i behov av sina medlemsintäkter för att gå runt ekonomiskt. Likaså är Naturskyddsföreningen både partipolitiskt och religiöst obunden. Arbetet för miljön är ett jobb som ständigt pågår. Det är dessutom både en preventiv kamp och ett arbete som syftar till att minska skador och misstag som redan gjorts. Föreningen är indelad i olika områden som exempelvis hav och fiske, miljögifter, jordbruk och mat samt globalt arbete. I de olika avdelningarna arbetar man med de mest prioriterade frågorna.

Lanner falcon - Falco biarmicus (7 years old)Vad gör Naturskyddsföreningen?

I de olika arbetsområdena jobbar organisationen på flera nivåer, exempelvis genom konsumentmakt, politisk påverkan och genom information i skolor. Genom att sprida ut information till allmänheten om olika miljöproblem hoppas man att allt fler vill vara med och påverka. Mer kunskap leder till att du som konsument kan göra bättre val när du handlar. Genom att tänka till en extra gång innan du stoppar ner en produkt i kundvagnen kan du faktiskt göra skillnad. Välj exempelvis varor som är märkta med Naturskyddsföreningens egna märke ”Bra miljöval”. På politisk nivå medverkar organisationen på seminarier som exempelvis kan handla om att kimatförändringens hälsorisker ska kunna bromsas fortare.

Organisationen finns på din ort

Sedan starten 1909 har Naturskyddsföreningen arbetat över hela landet genom sina lokalföreningar. Om du vill komma i kontakt med en lokalförening nära dig kan du exempelvis söka på deras hemsida. De lokala kretsarna anordnar informationskvällar, aktiviteter och föreläsningar. Att gå på någon av dessa aktiviteter är både ett roligt och givande sätt att stötta organisationen på. Det är också möjligt att stödja dem genom att skänka valfri summa pengar utan att bli medlem. Undrar du vad Naturskyddsföreningar har uträttat hittills? De har bland mycket annat drivit kampanjer för att få folk att äta mer ekologiska grönsaker, varit med och drivit ett förbjud mot fiske med drivgarn i Östersjön samt drivit frågan om att Stora Allvaret på Öland skulle bli nationalpark.