Få bättre inomhusluft

Vi tillbringar den största delen av vår dag inomhus, vilket är särskilt sant för oss nordbor under vinterhalvåret. Det gör naturligtvis att kvaliteten på den luft vi andas nästan jämt och när vi sover är oerhört viktig. Det många kanske inte är medvetna om är att luften i våra hem innehåller partiklar, gaser och fukt (som kan göra att mögelsporer bildas och att kvalster förökar sig), som skapar en luft som kan vara rent skadlig, särskilt för allergiker. Saker som bidrar till en dålig inomhusluft är bland annat levande ljus, matos, imma från långa duschar och ämnen från rengöringsmedel, elektronik, plaster och möbler i hemmet. Man kan installera en luftrenare för att förbättra luften, men det räcker inte alltid och det är långt ifrån det enda man kan göra.azalea-791912_960_720

Det mest grundläggande är naturligtvis att se till att man har en fungerande ventilation. Hus idag byggs mycket tätare än förr, för att göra dem energisnåla, men nackdelen med det är att de inte ventileras naturligt. Det gör att ventilationen blir betydligt viktigare än den var förr. Även med en bra ventilation skadar det inte att vädra ofta för att släppa ut partiklar, gaser och annat, och för att släppa in friskluft.

Något annat som hjälper till att hålla luften ren från partiklar är att ha ett så välstädat hem som möjligt. Det kan vara lättare sagt än gjort, när man också måste hinna med jobb, matlagning, träning, barn och allt annat som hör vardagen till. Om man lever med en allergiker kan det därför vara värt investeringen att anlita städhjälp. Hos Qleano kan du få hjälp med att hitta en städfirma som du kan lita på.

Slutligen kan man använda sig av naturens egna luftrenare, nämligen växter. Att växter omvandlar koldioxid i luften till syre vet nog alla om, men det finns också växter som är särskilt bra på att rena luften från farliga ämnen som formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak. Några exempel på dessa effektiva och naturliga luftrenare är svärmorstunga, gerbera, fredskalla, murgröna, ampellilja, krysantemum, aloe vera, azalea, benjaminfikus, kantdracena och gullranka. Ställ dem gärna i sovrummet för en bättre nattsömn.